I " . 1
ö f fyne Hair-Tecms, in dit V o g t fmelt de Zuiker en maakt
’er een Syroop V'nn, die g y moet clarißceercn, op die w y ze
als by de Peeren {Peer-boom § i2 . ) gezegt i s ; vervolgens
Kookt in deze Syroop de ^ueen als voren (5 8 .) ; deze manier
keure beter als de v o r ig e ; dewyl de Confituur kragtiger word.
Als men de Confituur een mooije rode Koleur wil doen
hebben, zo neemt men Cocbenillie, kookt die in water met
wa t Crémor Tartarí, vervolgens giet h e t, w e l rood gekookt
zyn d e , door een D o e k , en doec ’er van by de Sy ro o p, ter-
w y l de ^ueén zagtjes daar in koken.
Zommige doen ’er wat Speceryen, als Kruid-Nageh o f Ka-
neel b y , in de Sy roop; o f ze lardeeren de ftukken ^ueen daar
mede; kunnende men hier mede liandelen zo als men begeert;
de Speceryen bederven de Smaak en Kragt niet.
§ 10.
AVn men de ^ue'en in Honig confyten, z.ulks gefchied op
dezelfde w y z e als voren ( § 8 . ) ; moetende de Honig daar
toe van te voren wel gekookt en gefchuimt z yn , gelyk voor-
heen b y de Peer-boom ( § 1 3 . ) gezegt is. Men moet altyd
zo veel Syroop gereed maken, ’c z y van Honig o f Zu ik e r ,
dat de ^ueen ruim daar mede kunnen bedekt worden, want
dit is het geen, beneftens een bekwame dikte van de Syroop,
dat de Vrugten voor ’t bederf moet b ew a ren : derhalven is \
altyd beter iets te veel als te weinig te maken. E n
’tK a n gebeuten, dat de Sy roop, ’t z y van Zuiker o f Hon
ig , na eenige dagen dünner w o rd , ’tw e lk ontftaat daar door,
als de Syroop niet dik genoeg gekookt, o f ’er te veel wate-
righeid in de ^ue'en gebleven is , waar door de Syroop ver-
zwakt en bederft: Als men dit dan gewaar wo rd, moet men
de Syroop afgieten, o p ’t nieuwe herkoken, zuiveren, en op
\ laatft de ^ueen daar in d o e n , en een weinig laten opko-
ken ; daar na dezelve weer in de Pot doen als voren. En
dit moet in zodanig geval van verdunde Sy ro o p, en daar uic
ontftaand b ed erf, met allerley geconfyte Fragten in agt geno,
meil worden; en zulks hoe eerder hoe beter.
Om §uee-Fleefch o f Marmelade te maken, zo neemt ^aeen,
fnyd ze ongefchild in vier ftukken , zuivert ze van haaie
Klokhuizen cn Saden, daar na kookt ze in water, tot dat ze
rvel week z y n , dan wryfc ze met een averegtze Lepel door een
niet al te fyne Teems. Vervolgens neemt geclarificeerde Syroop
van Z u ik e r , die als voren toebereid is , even veel ge-
wigts als van ’t ^uee-Flecfcb-, kookt ’t zamen zagtjes tot een
bekwame d ik te ; daar na fchept ’c , nog warm z y n d e , in
houte D o z e n , o f ook in fteene o f glaze P o tjes , en zet ze
ongefloten op een warme plaats b y ’t V u u r , o f by een Kag-
che l, tot dat ’er een Korft op komt, daar na bewaart ’t op
een droge plaats.
W il je ’t ^uee-Fleefcb rood hebben, zo kunt ge b y de Syroop
A fk o o k z e l van Cochenillie doen, als voren gemelt is.
Andere nemen, om ’c ^uee-Fleefch te maken, tot een pond
V le e fch , door de Teems gedaan zyn d e , fp o n d fyn geftote
Broöd-Ztiike r, mengen dit onder malkander en laten ’t daar
na maar een klein walletje zamen op fieden, maar die Vleefch
drooge langzamer; dog is witter.
D it ^uee-Fleefcb word in veele welgeftelde Huishoudingen
en ook in de Apotheken ;gemaakc, niet alleen om voor De>
licaiejje op te diffchen, maar ook om andere S p y z en , daar’t
b y pa ft, inzonderheid geftoofde Peeren, Compot, & c . , een
aangename Geur b y te zetten. I le t word in Frankryk Co-
tignac genoemt, en het befte w o rd , zo men z e g t , te Orleam
gemaakt, dat w y d e n z yd verzonden w o rd , onder de Naam
van Cotignac d'Orleans.
% 13-
D e Koekjes van ^ueen worden aldus gemaakt; neemt ^ueen,
fchilt cn zuivert ze van de Klokhuizen, kookt ze daar na in
water murf, vervolgens koel z ynd e . wryft ze heel klein, of
drukt ze door een T eem s ; neemt zo zwaar goede wicteZuikei
ker als ^uee-Fleefch , en laat ’t zamen op een Vu u r zagtjes ’t eerfte S ap, en kookt ’t tot de dikte van een bekwaam dik
• en tot bekwame dikte gekookt z y n d e , legt ’t op S ap, o f dünne Sy roop, en bewaart het in Potten.
opkoken
een fchone gladde Plank, o f op vertlnde Blikken
met Zuiker overftrooit heefc, in zo grote o f kleine hoeveel-
heid als gy w i lt , en fcrrmeert ’er dus Koekjes v a n , z et die
vervolgens b y een warme Ka gchel, o f op een S to o f, tot dat
ze droog zyn ; en bewaart ze dan in een houten Doos tus-
fchen fchoon Papier op een droge plaatze. D e ze Koekjes
dienen to t ’t zelfde gebruik a l s (§ 1 2 . ) Een
weinig van hec ^uee-Vleefch o f van de ^uee-Koekjes b y de
Mofterc gedaan, als men die ma ak, maakt dezelve heel aan-
¿enaam.
die men § 1 5 .
5 HDaar
word ook een Sap uit de ^ e e n gemaakt, als v o lg t:
Neemt van de befte ^ueen die wel ryp z y n , ftampt o f wryft
ze op een groot wryf-yzer k le in , drukt door een D o ek ,
o f beter door middel van een Pars, ’t Sap ’er u it , laat zulks
op een klein kool-vuur langzaam z ieden , tot dat ’t ongeveer
op de helft ingekookt i s ; daar na doet daar b y ha lf zo veel
goede zuivere Wyn o f nieuwe M o ß , als ’er eerft Sap geweeft
is ; laat het weer koken zo lang tot dat ’t wat dikagtig word;
als dan mengt daar ondei Z u ik e r , een derde deel gewigts van
Alle deze Confituur-wcrken dienen niet alleen voor Delica-
tejfe, maar ze zyn ook zeer g e zo n d , zo wel voor gezonde
als zieke Menfchen: Z e verfterken de Ma ag, ’t Herte en de
Led cn , vervrolyken door dien den Menfch, en verkwikken
den Zicken z e e r ; dog die hardlyvig zyn moeten ’er niec o f
weinig van gebruiken, alzo de §ueen een ftoppende natuur
hebben; hoewel zommige z eg g en , dat ze na deMaaltydgenut-
tig c, doen laxeeien. Men pryft deze Confituuren ook zeer
voor zwangere V ro uw e n , om een gemakkelyke Kraam te
hebben, als ze eenige dagen van te voren altemets iets daar
van mittigen, inzonderheid b y o f na de Maaltyd.
§ 16.
Men kan van dc ^ueen ook een aangenaam Ratafiaat be-
reiden, aldus; neemt van het op voorgaande w y ze (§. 1 4 ) ,
uitgeperfte Sap, doet daar b y , na dat hec een weinig geftaan
he eft, even veel Brandewyn, een weinig Kane el, eenige N a gels
en wa t Zu ik e r , na mate men het zoet begeert, laat het
dan op een wanne plaatze w a t ftaan trekken; en bewaart
het vervolgens tot ’c gebruik; o f als men het beider en klaar
be gee rt, kan men zulks ook door Vloei-papier laten lopen.
B E S CH R Y V IN G