B! {bijzonder door de vrouwen), oni eene fijne buid te bekomen: bet
bout is zeer fraai en fijn geadcrd; bij liet wrijven geeft het ook
eene aangename lucht van zicb, wordt ecbter slechts tot fijn werk
rebruikt.
474. Kapinango ofKlboegaiig (Dy50o:^7Mmsp.?). De schors,
langen tijd op den vocbtigen grond bbjvende liggen, geeft eene lucht,
welke met die van excrementen overeenkomt; het h o u t is bijzonder
sterk en fijn van adercn, kan ook in water gebruikt Avorden en
wordt van do wilte mieren niet aangetast; men gebruikt betzelve tot
huisbouw, padatties, padattie-w'ieim {kipping),
475. Kapok {Gossampinus alba Hmit.), Het h o u t behoort
tot de sleclitste hoedanigheid, is zelfs voor brandhont niet te ge-
hruiken; de b lad en worden gelijk als zeep bij het baden der
paarden, het wasschen der hoofdharen, enz. aangewend; de in de
v ru c h t vervatte avoI dient tot het opvullen van inatrassen en kussens;
men moet echter zorg dragen de p itte n er vooraf geheel uit te nemen,
Avijl de muizen er zeer op verlekkerd zijn; de p itte n worden
ook tot het bereiden van olie gebruikt; zie 519 enz.
476. Kappol of Koppol {Amomum CardamomumL.). De worte
len worden gedroogd en fijn gemalen, het poeder door vrouwen
ingenomen, indien zij een gevoel van konde {rasanja tinggien)
hebben, waarop zij weder beter worden; de geheele p la n t wordt
afgekookt, en hot Avater er van gedronken bij algemeene slapbeid
in de leden {njierie badan lemas). De v ru c h te n worden gegelen,
om eene aangename lucht aan den adem te geven.
407. Kareo. Zie Kadjar kadjar,
477. Karet of Kiara karet {Ficus elasticaBxn.). Het witte
melk sap van dezen reusachtigen boom levert de gom-elastiek, en
wordt tot fakkeltjes gebruikt, ook wel om op den bedoek te slaan
{pamoboh goöng), ten einde den tijd van bet gebed aan te kondigen;
— versch Avordt dezelve ook tot vogelvangst gebezigd.
478. Karoek of Karok {Piper diffusum Vhi.). De b la d e n
fijn gewreven en met water vermengd, dienen als zalf tegen hoest.
479. Karoendoeng {Solarmm fiavescensDc^.). De v ru c h te n
worden afgekookt en met rijst gegeten.
478. Karok. Zie Karoek.
41. Karokkot. Zie Aroy hariang.
480. Kariinibie {Homalanthus Leschenaultianum Jss.). De
b a st wordt gestampt, en of in water geweckt of beter afgekookt en
het water afgegoten, en daarmede kleedjes, garen, enz. zwart ge-
verwd; de b la d e n worden over het vuur gedroogd, zonder ze tc
verbranden, dan fijn gewreven en in het voedei’ der beesten gedaan,
Avelke door eene soort van kleine worpjes {karmi) aangetast zijn,
481. Kasiemboekan {Eclipta sp, omn.). De geheele p la n t
wordt gewreven en met water op den buik gelegd bij opgezetbeid
van denzelven {sakkiet moelas).
482. Kasingset {Cassza sp. ?). De b lad en cn onrijpe v ru ch ten
worden met stoom gekookt en bij de rijst gegeten.
50. Kasoengka. Zie Aroy kasoengka.
483. Kassoh {Saccharum spontaneum L.). De jo n g e u it-
s p ru its e ls worden afgeschrapt, en dit afschrapsel met water vermengd
in dc oogen gedroppeld {lamoeklamoek), indien dezelve zeer
rood zijn; ook Avorden zij gekookt en bij dc rijst gegeten.
484. {Phragmites RoxburghiiSxwn.). De sp itsen
en jo n g e s p ru ite n worden afgekookt en bij de rijst gegeten.
316. Kastella. Zie Gedang.
485. Katappang {Terminalia CatappaL. el vaxr.). De v ru c h ten
worden voor amandelen gebezigd, gelijk als die van (465)
Kanarie en (466) Kandar loetoeng.
486. Kateppeng badak ook K. bener of Kimanilla {Cassia
alata L. ß. Rumphiana DC.). De blad en en bloemen worden
in de handen fijn gewreven cn op eene soort van kleine schürft
{boedoek), die zieh door hevige jeukte kenmerkt, gedaan.
486. — bener. Zie de voorgaande.
487. — lumboet {Cassia obtusifoliaL. ß. humilis Cehik). De
bladen worden fijn gewreven en daarmede het geheele ligchaam van
hinderen ingesmeerd, die niet slapen kunnen maar altijd woelen.
466. Katileng. Zie Kandar loetoeng.
488. Katjang (de meeste soorten) {Phaseolus, Dolichos, La-
blab, enz.). De b lad en van alle soorten in stoom gekookt, zijn
goed om bij de rijst te eten. De v ru c h te n van al de overigen (met
uitzondering van K. djepoen) worden afgekookt gegeten; de p itte n
van alien zijn, of in stoom of in water gekookt, aangenaam ora te
eten; bijzonder zijn uitmuntend K.peutjiet hayam, ook K.pollong,
K. boontjes en K. pandjang; de slechtsten zijn K, pandjang hiedung
en K. djerami.
.Ml;