2 3 0-231-232. Sagobereiding. Gewoonlijk
geschiedt deze ter plaatse, waar de sagopalm
in het bosch groeit; de winning van sago
is dus. niet te rekenen tot den landbouw
o f tot cultures, daar slechts sporadisch een
cilltuur van Sagopalmen voorkomt, zooals
foto 230 ons doet zien.
De andere foto's op deze bladzijde toonen
de bereiding van sago voor eigen gebruik.
Nadat de boom zijn vollen wasdom heeft
bereikt, hetgeen bij goede verzorging na onge-
veer 12 jaar, doch bij den in het wild groeien-
den boom eerst na 15 tot 20 jaar het geval is,
wordt de stam gekapt, van de bladeren en
doornen ontdaan en vervolgens overlangs
gespleten; meestal wordt de boom eerst
nog in twee o f drie stukken verdeeld. Het
merg wordt er nu uitgeklopt, daarna met
water vermengd en gekneed, waardoor het
zetmeel zieh afscheidt van de vezels.
230-231-232. Sago preparation. This is
usually done on the spot in the forest where
the sago-palm grows; the sago preparation
may, therefore, not be regarded as belonging
to agriculture or cultivations, as cultivations-
o f sago-palms are only found sporadically,,
as shown in photo 230.
The remaining photo’s on this page illustrate
the preparation o f sago for local*
consumption. After the tree has reached its-
full-growth, which takes place within 12'
years if it is well provided for, but within-
about 15-20 years when growing wild, the
tree is felled, leaves and thorns are cut o ff
and then the stem is cleft, most often the
tree is also divided into two or three parts.
The marrow is beaten out, mixed up with
water and kneaded; in this manner the
fecula is separated from the fibres.
■233. Klapperboomen o f cocospalmen; behalve voor export in den vorm van copra, dient de vrucht,
voor wat betreft bast en inhoud, den Inlander voor dagelijksch gebruik. Op deze foto komt nog een
zeldzaamheid voor, n. 1. drie vruchtdragende uitloopers aan den stam van den voorsten boom in het
midden.
233. Coco-nut palms; apart from export, in the shape o f coprah, the fruit o f this palm serves the
native, as regards the bolster and interior, for daily use. The picture also shows a peculiarity,
namely three fruitbearing shoots from the stem o f the front-tree in the middle-row.