Op den Vrydack.
. Heersen ofte Boeckvveyten Bry, Zeevisch,
,2- \ Varsche-visch, goede Stock-visch, of anders
De sMid d a g e s . I goede Rootscheer oft Lengen, na gelegentheyt
1 des tijts, Boter ende Kees.
Des A v o n t s .
Melck en Broodt, de Visch ghelijck des Middages,
Botter ende Kees
Op den Saterdach.
13. I Ervveten, ende Visch als des Vrydaghes, Botter
D e s Mi ddages . ende Kees.
Des Somers een Wegghe soppe, ende des Win-
D e s Av on t s . j ters Bier ende Broodt, Visch alsvooren, met
| Boter ende Kees.
14. Doch sal de Oe c onomus in plaetse van Hutspot, somvvylen
Pluckte vincken, ofte andere goede spyse nae gelegentheyt des tijdes
van ’t Jaer mögen ghebruycken.
15. Op alle tafelen sal grof Vleesch, Roggenbroodt, potspyse,
ende Kees sonder mate gegeven, maer in de anderen sal volgende
mate geholden worden, als te vveten op yder tafel, tvvee pont
Hutspot, Gebraden drie pondt op yder tafel, ’t zy goet Runt, Calt
ofte Schapen-vleesch, nae gelegentheyt van de tijdt.
16. De Boter sal ’s morgens t’ontbijten, naemlick tot half achten
gegeven worden , op yder tafel een vierendeel pondt. Des Middages
tot elf, ende t’ Savonts tot zes uyren, sal de Boter niet meer als eenmael
angherichtet worden, ende dat int eynde mette Kees, t’welck het
laeste gericht sal wesen. Ghelyck alsvooren een vierendeel pondt.
17. Gelijck bock de Visch met goed gesmolten Boter sonder
Mostaert daerinne te menghen, maer d’selve Mostaert apart by den
visch ofte grof vleesch ghelevert sal worden.
18. Het Bier angaende, sal des Somers ende Winters eenderleye
wesen, te vveten: blancken Bier gelijck, w e l gesoden, niet suyr,
niet hart, oft oock te seer nieu, t’welck over den Maeltijdt ende
ontbyten genoech ter nootdruft geschoncken sal worden, en op yder
tafel geholden tvvee tinnen bekers elck van een oort.
19. Süllen oock alle weken eenmael des Sondaechs t’savonts op
yder tafel schoone tafel-lakens sonder servetten gegeven worden.
20. Sal oock alle spijs reynlijck ende natuyrlijck ghehandelt worden,
dat is: dat al t’vleesch ende visch w e l gaer gesoden, reynelijck be-
reydet, gecoket ende angerichtet worden in reyne tinnen schotelen ,
ende holten tafel breden, die tafel becleet, de kannen ende bekers
schoon ghespoelt.
21. Dese maniere van spijse als vooren verhaelt sal soo w e l
Winters als Somers onderholden worden, exempt dat de Oe c onomus
gheholden sal wesen alle Jaren op den naesten Sondach na den
xxxiij Augusti ende den eersten Sondach in Januario, des avonts bij
het gebraet op yder tafel te leveren drie croes goede Fransche wijn.
22. Sal oock de Oeconomus anders buyten Ontbyten Middaghes
oft Avonts maeltijdt y e tw e s , het sy spijs ofte dranck eenige Studenten
te geven onverplicht zijn, behalven in de drie Somersche Maenden,
te vveten: lunio, Iulio en Augusto, die naemiddages eenmael be-
geeren te drincken, sal haer sulcx ongevveygert zijn, ’t w e lc de
Oeconomus haer buyten den voorsz. tijt ongeholden sal sijn te geven.
23. Sal oock de geheele tijdt, geduyrende tusschen Allerheyligen
ende s. Pieter incluis oft na gelegentheydt van de tijdt des Iaers, min
ofte meer inde eet-plaetse een vuyr angelecht worden, tegens dat de
Studenten te eten in comen sullen.
24 Sal mede de Oeconomus geen Trivialisten, veel min kinderen
inden cost annemen, het sy ande Tafelen oft in de Keucken te
tracteren, maer alleene de ghene die hem vanden Rectore Academiae
toegewesen worden, ende tot der Academia behooren.
25. Item sal oock geholden wesen den Commenssalen alle Sater-
dagen met haer eyghen handt in een boeck hare namen te laten
teyckenen, om te mögen dienen op de rekeninge, d’welck hy alle