vervolgens 190 emmers,-yvater in een |cqperen 'ket£l».en
men ftort daarin 450 ponden beste ggrffën gort. *
Na dat dezelve daarin 3 uren te weken geftaan heeft ?
begint men te ftoken^ en, ïjet water onder gefla^ig foeréiii
der gort tot koking te; 'brengen ; men iaat het 3 uren koken
en dan hét vuftr ‘ ült het fornuis nemén, dodi men
laat nog een half uur daarna het roeren aanhouden om
alle" aanorandmgt|| Vopi^bmen.
r. Een half uur Vóór liet1 eindigen,;dèr koking, fiort métj
Üaarzijnde,
konde men hier geerte beenderen&enpéjg yetkrijgea v om, gelijk
vóorheen, elke portie omtrent *3 & 4 ofi,cea gelei te doen'houden; ook
kon de men nier afcoasdezcIMehoeveelfreid beenderen bekortten. Plet
was te wcnfchcn dat men, om ée zoo aanmerkelijke hoeveelheid voed*
zame gelei uit beenderen, die door dezen danipketel verkregen wordt,
In grooter , pverylped verkrijgen,, puk hier tev Ismde kond? invoeren
eëtien maatregel, waardoor men in ZvmferIand,,voóPal,tè Öe-
t «eve, in den winter van het'vtwrlede» jaar een veel grootei* aartïal behoefteen
heeft kunnen 'Voeden * dan het buiten dieflzóudedoèniijk geweest
zijn, (Eihiioihd®^ upiverfelle , Sept. ct hiav. 11817.)
Daar hetfeene door de ondi^incÜnj; bewezene zaak is d a t " de beende«
ren,' bij de in dé keukens geWorie’ bëfeiëlngen van het vleesch, bijna
niets van-Se géfel dfe yéflit^hè; te éetréve
4e beeuder^t ip d£Jtöiagezi*mcil:JaEenQpzaniePea^ doöjr dagloorters hiertoe
aangeileld; men zuiverde dezelven van alle ,onEeinigbeid 4 dggM ze
e%nen geruinjea^ tüd in ijl mamjewerk aan den ityroom van de Iihene
Elobttëfihfleh, én 'men Bereidde* daaruit vervolgens ‘de^gëiéi in bijna
dezelfde hoevee'heitl vin eflfc pond alstrit vertféhe beenderen. ïndlett
dc Toorbeeld, althans bij dringende omftandighedec, ook hier te^ande
koude gevolgd •yèrdert.. zoude mep, yfter d e . gêïinge kosten van d*
weinige brandSof hiertoe Hopdig. en vgn het Werkloon , groote hoeveel«
heden zeer voedend« gelei kixnsien verkrijgen,
daarin *0 pntïden zo et, ü f men begint dan de gelei bij
gorden van tajcl tot tijd in den ketel te doen, en men
menge daarbij tevens het vet bij de koking der beenderen
verkregen.
Men ds gewoon deze ‘koking omtrent ten 7 uren aan te
vangen,, en men late de Rijzen des nachts in den ketel
sde gort ^et ,z|ch dan in het w^rme vocht naeei en
meer uit, en de fpijze behoudt in den geflotpn ketel genoegzame
warmte , om nog matig warm den volgenden
dag te elf - uren te worden ukgedeeld: vair deze hoeveelheid
deelt men uit 100& portien van ruim 2 en een half
pond.
Daar de garften gort een der voedzaamfte granen is ,,
en volgens Rumfort ( * ) 1 zelf veel-*voedzamer dan de tarwe,
zoo is gewis de fpijze aldus -uit gort en krachtige
gelei bereid, wel de voedzaamfte die men verkrijgen kan,
ook zijn de bedeelden algemeen over de fmakelijkheid van
dezelve wel te vreden geweest, j
Van
O Ik heb (zegt rumfort) gegromde reden om te be'fluiten, uit den
uïtflag van een onnoemelijk aantal van proefnemingen, welke in dea
loop van verfcheiden jaren, onder mijn beftuur, in-de keuken vai het
werkhuis te Munchen gemaakt zijn, dat de garst Verre het beste koren
is , het geen ter bereiding van föiufeKSngebruikt Worden, wanneer mén
ttiij mijne g&daelrten vraagt over dh voedingskracht van het garsten-nieel
in vergelijking tot die van het tarwen-meel in foupe gebruikt, neem jk
niet in bedenking te zeggen, dat het garsten-meel ten minste drie of
viermaal zoo voedend w als het tarwen-meel, B. C- of rumfort,
Esfais politica!, economical et Pliilöfophical, Londoa 1798. vol I.